![](https://barnpedagogen.se/wp-content/uploads/2025/02/Sofia-Yes-you-can-1.jpg)
I Roseniuskyrkan, där jag arbetar som barn- och ungdomspedagog, vill vi försöka ha en sammanhängande linje för barn och ungdomar från att de föds tills de är vuxna. Vi vill att barn, unga och vuxna ska få lära känna varandra över generationerna, men också att barn och unga ska få ha åldersanpassad verksamhet där de får lära känna Jesus och varandra mer.
En åldersgrupp som ofta hamnar mellan stolarna i kyrkan är tweens, åldern då man är lite för gammal för söndagsskolan och lite för ung för ungdomsgruppen. För några år sedan startade vi därför en digital bokklubb varannan fredag för alla 11-12-åringar i Roseniuskyrkan. Det var just efter covidpandemin och det gjorde att alla hade vant sig vid att man kan träffas digitalt och att det kan bli riktigt bra.
Roseniuskyrkan ligger i centrala Stockholm och våra församlingsmedlemmar bor utspridda över Storstockholm. Som 11-12-åring rör du dig oftast inte på egen hand i kollektivtrafiken och det är i vilket fall mastigt att ge sig in till kyrkan efter skolan. Däremot är det lättare att sätta sig vid datorn en timme på fredag eftermiddag. Att ses digitalt underlättade också för mig som ledare.
Jag älskar böcker, inte minst Bibeln, och jag älskar att få dela läsupplevelser med andra. Både Bibeln, skönlitteratur och faktaböcker kan hjälpa oss att växa som lärjungar, att se andra perspektiv och att ta in ny kunskap. När vi samtalar om det vi läst blir effekten ännu större. I bokklubben har ledare och deltagare boken som ett gemensamt fokus, så det blir inte bara ledare som ska förmedla något till deltagarna, utan men får ett gemensamt utbyte.
Upplägget är enkelt. Vi ses varannan fredag kl 17-18 på Zoom. Till dess har alla läst ett avsnitt i boken. När vi ses pratar vi om innehållet, ledaren kan undervisa utifrån boken, och vi har aktiviteter som är mer eller mindre kopplade till boken. Till en del böcker har det passat att göra ett bildspel med det jag vill att vi pratar om i undervisningen.
Bokklubben utgår från församlingens barn, men alla är välkomna. Man kanske har en kompis som är nyfiken på kristen tro, eller man kanske själv funderar på hur kristen tro hänger ihop egentligen. Vi vill bygga en atmosfär där alla vågar säga vad de tänker. Vi brukar inleda och avsluta med bön. Ibland delar vi böneämnen med varandra.
Vilka böcker passar? Jag har försökt att variera mellan fyra kategorier: apologetik, bibelläsning, lärjungaskap och skönlitteratur. Om man har en bok per termin hinner deltagarna få med sig en bok från varje kategori under sina två år i bokklubben. Böcker som jag tycker har fungerat bra är:
![](https://barnpedagogen.se/wp-content/uploads/2025/02/mörkret-över-aerwiar-740x1024.jpg)
- Kristendomen bevisad för unga – utred Jesus med en riktig brottsutredare av J Warner Wallace och Susie Wallace, Pärlan förlag.
- Utforska Bibeln 1 och Bordssamtal för familjer 1 – Hur allting började av Alison Mitchell, Rotad.
- Vad skulle Jesus ha gjort? av Merete Føyen Arnevåg, illustrationer av Oscar Jansen, Bornelings.
- Mörkret över Aerwiar av Andrew Peterson, Libris.
![](https://barnpedagogen.se/wp-content/uploads/2025/02/Vad-skulle-Jesus-ha-gjort.jpg)
Det är viktigt att ha kontakt med föräldrarna. Jag brukar prata med föräldrarna innan det är dags för deras barn att börja i bokklubben och beskriva upplägget. Sedan skickar jag ett mejl till föräldrarna ett par dagar innan varje träff som en påminnelse om att läsa och att komma på bokklubben. Det varierar hur lätt barnen har för att läsa, så jag uppmuntrar föräldrarna att läsa högt tillsammans med barnen om det behövs. Ett exempel på hur mejlen kan se ut finns här. Ibland skickar jag sms till deltagarna för att peppa dem att läsa och för att ha lite kontakt med dem.
Efter någon termin med enbart digitala träffar kan det vara roligt att ses IRL ibland. Deltagarna har själva efterfrågat detta, så då brukar vi ses några gånger under terminen i kyrkan. Då utökar vi träffen till två timmar och har smörgåsfika också. De föräldrar som följer sin barn dit passar på att ta en promenad, en middag på tu man hand eller träffa en vän. Gemenskapen i gruppen växer ännu bättre när man ses på riktigt och samtalen flödar ännu lättare. När de sedan fyller 13 år och ska börjar ungdomsgruppen har de vant sig vid att något händer varannan fredag (vår ungdomsgrupp träffas också varannan fredag), de har lärt känna varandra och steget in i ungdomsgruppen blir enklare.
Våga testa bokklubb i ditt sammanhang! Hör av dig om du har några frågor.
![](https://barnpedagogen.se/wp-content/uploads/2021/12/UB1-inlaga-768x1024.jpg)
Kommentarer